Om oss

Youth Reaching Out (YRO) är en frivilligorganisation som startades i USA av engagerade ungdomar och deras föräldrar. Syftet var att erbjuda unga något meningsfullt att göra efter skolan. Gruppen bedrev både lokala projekt samt ett internationellt projekt på ett barnhem i Mexico. Gruppen byggde en basketplan till barnen, hade med sig pyssel och lärde dem engelska mm. Besöken var mycket uppskattade av båda grupperna unga människor, som i ett rikt kulturutbyte fick dela mycket glädje.

När några medlemmar flyttade till Sverige, till Garpenberg i Dalarna, så startade de upp en ny grupp där. Ungdomarna i Garpenbergsgruppen hade lokala projekt där de sjöng och uppträdde med både dans och cirkus på det lokala ålderdomshemmet. Gruppen drev även internationella projekt och åkte t.ex. och besökte ett dagbarnhem i Tallinn och byn Tuhalane, i södra Estland.

2002 startades en ny grupp i Stockholm av några medlemmar som flyttat till huvudstaden. Den nya gruppen ville driva ett eget internationellt projekt och fick genom en lärare i Sverige kontakt med en lärarinna i Bangladesh som ville starta en skola för fattiga barn. Ett samarbete inleddes mellan ungdomarna i YRO-Stockholm och lärarinnan Farhana för att starta en waldorfinspirerad skola i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Två år senare startade Dhaka Jennifers School med en första klass. Idag har skolan ett 100-tal elever, uppdelade på årskurs 1-5 samt två förskoleklasser. Verksamheten finansieras helt av YRO-Stockholm genom insamlingar, fadderbidrag och enskilda gåvor.

Vi är idag en handfull aktiva medlemmar i Sverige som driver projektet och de flesta av oss har gått i waldorfskola. Det finns alldeles för mycket orättvisor på vår jord och därför ville vi göra något för unga människor som inte har samma förutsättningar som vi i Sverige. Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet och en förutsättning för en hållbar och inkluderande utveckling. I Bangladesh är analfabetismen fortfarande utbredd och många fattiga barn får aldrig börja i skolan, eller slutar efter något enstaka år eftersom kvaliteten på undervisningen i de statliga skolorna tyvärr ofta är låg och fattiga barn behandlas dåligt. För fattiga familjer kan det därför kännas meningslöst att låta barnen fortsätta i skolan, istället för att börja jobba och bidra till familjens försörjning, eller -främst unga flickor- gifta sig. Därmed försämras barnens möjligheter att kunna ta sig ur fattigdomen och få ett bättre liv. Vi hoppas kunna ge åtminstone några av alla dessa barn en chans till en ljusare framtid.

Vill du vara med?
Nya medlemmar är alltid mycket varmt välkomna och stöd och engagemang, såväl ekonomiskt som personligt, är det som möjliggör Jenniferskolans existens. Vi vet att vi är många som delar visionen om en rättvisare och mer hållbar värld och tillsammans kan vi göra skillnad.

img_2498-jpg-for-web-normal

Sedan några år är YRO även en projektgrupp inom Föreningen Sofia, en svensk paraplyorganisation för biståndsprojekt med koppling till antroposofi eller waldorfpedagogik.